Tohum kumbarası gündelik hayatta karşımıza çıkan tohumları (çekirdekleri) daha sonra toprak ile buluşturmak
amacıyla içinde biriktirdiğimiz kumbaralardır. Evde kullanmadığınız kavanozları tohum kumbarası olarak değerlendirebilirsiniz.
Özellikle sert ve kabuklu çekirdekler tohum kumbarasında biriktirilmeye çok uygundur.
Zeytin, balkabağı, elma, üzüm, kayısı, şeftali, armut, mandalina, limon, portakal, hurma, iğde, erik, kiraz bunlardan bazıları.
Yumuşak kabuklu çekirdeklerden de biber, domates çekirdeği gibi kolay elde edilebilenler kullanılabilir.
Çekirdekler, yediğimiz gıdanın içinden nemli çıkar.
Bu nem, tohumların birbirini bozmasına sebep olur.
Tohumların birbirini bozmaması için yediğiniz meyve ya da sebzenin çekirdeğini 1 gün boyunca;
bir tabak, peçete ya da havlu üzerinde kurutup, tam olarak kuruduğuna emin olduktan sonra kumbaraya atabilirsiniz.
Tohumlar oda sıcaklığındaki kumbarada aylarca bozulmadan ve canlılığını yitirmeden kalabilir.
Tohumları toprak ile buluşturmaya karar verdiğinizde, cinslerine göre ayırarak toprağa ekmeniz çok daha sağlıklı bir ekim yöntemi olacaktır.
Tohumdan Sebze ve Meyveye Dönüşüm
Tohum Kumbarasında Hangi Tohumlar Biriktirilebilir?