Hayat Tohumla Başlar, Dönüşüm Çocukla!
Ekolojik dengenin bozulduğu, insanın topraktan uzaklaştığı, doğal kaynakların hızla tüketildiği bir çağda, doğanın bize sunduğu ileri dönüşüm modelini örnek alıyor, topraktan geleni toprağa geri kazandırıyoruz.
Çocukların küçük yaşlarda doğa ile bağ kurması ve doğanın bir parçası olduğu farkındalığı ile büyümesi, sürdürülebilir bir gelecek için büyük önem taşıyor. Bireylerin, doğaya uyumlu bir yaşam sürmesi ve çevreye karşı sorumluluk bilinci taşıyabilmesi ise çocuk yaşlarda alınan eğitimlerle daha mümkün.
Bu nedenle, Anadolu Hayat Emeklilik ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği olarak “Tohum Kumbaram Projesi’’ni hayata geçirdik. Büyükşehirlerde toprakla ve doğayla ilişkisi sınırlı kalan ilkokul birinci ve ikinci sınıf öğrencilerini önceliklendiren projede, çocuklarda tohum konusunda farkındalık yaratarak erken yaşta tohum biriktirme alışkanlığı kazandırıyor ve tohumun bir atık değil, kıymetli bir hazine olduğu fikrini zihinlerine ekiyoruz.
Gündelik yaşamdaki yerini ve tohum üzerinden doğa ile bağ kurmaya yardımcı olacak sorumlulukları anlatıyoruz. Bu sayede tohumdan sürdürülebilir geleceğe uzanan değerli bir yolculuğa rehberlik ediyoruz.
Tohum Biriktir Geleceği Değiştir!
“Daha İyi Bir Gelecek” vizyonundan hareketle, çocukların dili ile tohumu anlatmayı ve zihinlerine iyilik tohumları saçmayı amaçlayan “Tohum Kumbaram Projesi” ile çocukları üretime dahil ederek, doğa ile organik bir bağ kurmalarını sağlamayı hedefliyoruz.
Tohum Kumbaram Okul Atölyeleri
2022 yılı aralık ayında başlayan ‘Tohum Kumbaram’ projesinin ilk etabı olan, 2022-2023 eğitim öğretim yılında, İstanbul’daki 12 okulda, birinci ve ikinci sınıf öğrencileriyle bir araya geldik. 2023-2024 eğitim öğretim yılında İstanbul ve çevre illerdeki 24 okulda birinci ve ikinci sınıf öğrencileriyle eğitim ve atölyeleri sürdürmeye devam ediyoruz.
Atölyelerde, her bir çocuğun evinden getirdiği cam kavanozları tohum kumbarasına dönüştürdükten sonra, bu kumbaraların içlerine ilk tohumları birlikte atıyoruz.
Tohumun anlamından yola çıkarak, doğanın ve insanların tohuma olan ihtiyaçlarına kadar uzanan kapsamlı bir içerikten oluşan atölyeler yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Tohum topu yapma etkinliği ile zenginleştirilen atölyelerde, çocuklarla birlikte yapılan tohum toplarına birer ağaç olabilme şansı verirken aynı zamanda çocuklara toprağın canlandırılmasıyla da var olan ağaçlara ve doğaya fayda sağlayacaklarını gösteriyoruz.
Atölye çalışmalarımızı 100 kişi ve üzeri kapasiteli bir konferans salonunda, en az 100, en fazla 200 öğrenciyle gerçekleştiriyoruz. Okulun öğrenci sayısına göre birden fazla atölye düzenleyebiliyoruz. Her çocuğa, kumbaranın ilk tohumu olan 1 adet bal kabağı tohumu, isimlerine özel hazırlayacakları Tohum Kumbaram etiketi, “Victor’un Balkabakları” kitabı ve atölyede birlikte yapılan tohum toplarını hediye ediyoruz.
Atölye sonunda, çocukların yedikleri meyve ve sebzelerin tohumlarını kendi kumbaralarında biriktirip zamanı geldiğinde aileleri ya da öğretmenleriyle birlikte toprakla buluşturacak farkındalığa erişmelerine bir katkıda bulunmanın sevinci ve yeni doğa dostları kazanmanın yarattığı gurur ile bir sonraki okul atölyesi için hazırlıklarımıza başlıyoruz.
Online Eğitimler
Tohum Kumbaram projesi dahilinde, yüz yüze atölye yapamadığımız ancak öğrencilerini tohumla tanıştırmak isteyen okulların öğretmenleri ile de online eğitimler aracılığıyla buluşuyor ve böylece çok daha fazla çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz.
Öğretmenlerimizin uzaktan katılımıyla gerçekleşen ve yaklaşık 3 saat süren her bir online eğitimle tohum farkındalığını pekiştirmelerine katkı sağlıyoruz. Bu farkındalığı çocuklara aktaracak değerli öğretmenlerimizi eğitimin sonunda gerekli yönergeler ve eğitim materyalleri ile destekliyoruz.
25 Bin Çocuğu Tohumla Tanıştırmayı Hedefliyoruz
“Tohum Biriktir, Geleceği Değiştir!” sloganıyla hayat bulan ‘Tohum Kumbaram’ sosyal sorumluluk projesinin ilk yılından itibaren, İstanbul ve çevre illerdeki okullarda düzenlenen eğitimler, atölyeler ve yürüttüğümüz çeşitli etkinlikler ile 10 binden fazla çocuğa erişim sağladık. Yüz yüze atölyelere dahil olamayan, ancak öğrencilerini tohumla tanıştırmak isteyen öğretmenlere kılavuzluk etmesi amacıyla düzenlediğimiz online eğitimlerle, öğretmenlerin de projenin bir parçası hatta birer proje elçisi olmasını hedefliyoruz.
Projenin ikinci yılından itibaren ise İstanbul’un yanı sıra, çevre illerde de gerçekleştirilecek atölye ve etkinliklerle birlikte, 3 yıllık program sonunda, 25 bin çocuğa erişmiş olmayı hedefliyoruz.