Tohum kumbarası gündelik hayatta karşımıza çıkan tohumları (çekirdekleri) daha sonra toprak ile buluşturmak amacıyla içinde biriktirdiğimiz kumbaralardır. Evde kullanmadığınız kavanozları tohum kumbarası olarak değerlendirebilirsiniz.

Özellikle sert ve kabuklu çekirdekler tohum kumbarasında biriktirilmeye çok uygundur. Zeytin, balkabağı, elma, üzüm, kayısı, şeftali, armut, mandalina, limon, portakal, hurma, iğde, erik, kiraz bunlardan bazıları. Yumuşak kabuklu çekirdeklerden de biber, domates çekirdeği gibi kolay elde edilebilenler kullanılabilir.

Çekirdekler, yediğimiz gıdanın içinden nemli çıkar. Bu nem, tohumların birbirini bozmasına sebep olur. Tohumların birbirini bozmaması için yediğiniz meyve ya da sebzenin çekirdeğini 1 gün boyunca; bir tabak, peçete ya da havlu üzerinde kurutup, tam olarak kuruduğuna emin olduktan sonra kumbaraya atabilirsiniz.

Tohumlar oda sıcaklığındaki kumbarada aylarca bozulmadan ve canlılığını yitirmeden kalabilir.

Tohumları toprak ile buluşturmaya karar verdiğinizde, cinslerine göre ayırarak toprağa ekmeniz çok daha sağlıklı bir ekim yöntemi olacaktır.

Tohum topu; tohumların gelişmesi için uygun ortamı sağlayarak onları dış etkenlerden koruyan toprak, kil ve sudan oluşan top şeklindeki karışımlardır.

Tohum topları sayesinde, toprağa atılan tohumlara birer ağaç olabilme şansı verilmektedir. Toprağı canlandırmak ve var olan ağaçlara fayda sağlamak, tohum toplarının en önemli yararları arasında yer alır.

Tüm sebze, meyve ve çiçeklerin tohumlarından tohum topu yapılabilir.

Tohum topu yapmak için toprak, kil, su ve tohuma ihtiyaç vardır. Kil oranı toprağın 5’ te biri kadar olmalıdır. Örneğin: 5 kg toprak için 1 kg kil kullanılmalı. Yapılan karışımın kıvamı elde dağılmayacak şekilde yuvarlandığında, tohum topumuz hazır demektir.

Toprak ve kili yapı marketlerin bahçe bölümlerinden ve aktarlardan tedarik edebilirsiniz.

Tohum topunu doğaya bırakırken mümkünse bol topraklı orman veya bahçe gibi bir yere bırakmak önemlidir. Dilerseniz, tohum topunuzu evde bir saksıya ilave toprak koyarak ekebilirsiniz.

Tohum toplarını mümkünse yağışın bol olduğu zamanlarda doğaya bırakmak tohumun dönüşmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle, biriken tohumları ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde toprak ile buluşturmak, tohumun dönüşme şansını arttıracaktır. Bu sayede her mevsim farklı olan tohumların çeşitliliğini gözlemleme şansını elde etmiş oluruz.

Back to Top